Blaren

 

Kleine, pijnlijke blaren zijn een nachtmerrie voor iedereen. Bij sportliefhebbers kan dit een grote invloed hebben bij het dragen van sportschoenen. Na een tijdje kunnen terugkomende voetblaren resulteren in eeltvorming. Lees hier meer over blaren hoe je ze kunt behandelen.

Wat is een blaar?

Simpel gezegd, een blaar is een natuurlijke pleister. Het is een waterige air bag die de beschadigde huid een kans geeft om te helen zonder dat het aan externe factoren wordt blootgesteld.

Wanneer de huid een mogelijk gevaar als frictie of hitte bespeurt, reageert het hierop door een zakje met vloeistof te creëren om de huid te beschermen. De heldere vloeistof die zichtbaar is in je blaar is bloedplasma (bloed zonder de rode bloedcellen) en is van vitaal belang in het menselijk lichaam, aangezien het ervoor zorgt dat je bloed stolt.

Bij blaarvorming vormt je huid eigenlijk een kussentje om verdere beschadiging te voorkomen. Het kussentje doet twee dingen. Ten eerste biedt het bescherming en isoleert het de huid om zelfs in de diepere huidlagen schade te voorkomen. Ten tweede kan het erg pijnlijk zijn waardoor je geneigd bent om te stoppen met hetgeen wat de blaar veroorzaakt. Dit voorkomt ook verdere beschadiging en infectie van de huid.

Hoe krijg je een blaar?


Blaren ontstaan door continue en intensieve frictie waarmee de huid van de voet te maken krijgt, zoals wrijving tussen huid en schoen. Dit leidt tot de vorming van een klein zakje tussen de huid en het onderliggende weefsel wat zich snel vult met vloeistof, waardoor een blaar ontstaat.
De reden waarom je geen blaar krijgt van iets hards zoals geslagen worden, heeft met de kracht van de impact op je huid te maken. De potentiele schade die kan worden toegebracht aan de huid zorgt ervoor dat een blaar zich vormt op de bovenste lagen van de huid.

Veel voorkomende oorzaken van blaren op de voet:


Wrijving/beweging – Het dragen van te krappe of te wijde schoenen kan resulteren in de vorming van blaren. Denk eens aan hoeveel stappen je per dag zet en hoeveel wrijving dit kan veroorzaken op een klein stukje van je huid.
Vochtbalans – Er zitten meer zweetklieren op je voeten dan waar dan ook op je lichaam. Het niet dragen van (de juiste) sokken, kan zorgen voor een overmaat aan vocht in je schoen. In combinatie met beweging van je voet kan dit leiden tot wrijving. Bepaalde materialen die worden gebruikt in schoenen zoals leder, zorgen ervoor dat de voet niet kan ademen, met een overmatige vochtbalans als mogelijk resultaat.
Krappe of wijde schoenen – Soms heb je een paar schoenen die eigenlijk een maat te groot of te klein zijn, met als gevolg: wrijving de hele dag door. Het kan ook voorkomen dat de natuurlijke vorm van je voet geen match is met de vorm van je schoen, helemaal als de schoen stug is.

Hoe behandel je blaren?


Het is een fabeltje dat je blaren meteen kapot moet prikken. Dit kan zelfs leiden tot infecties:
• Vermijd het doorprikken van de blaar aangezien de vloeistof binnenin de blaar steriel is. Geef de blaar de kans om uit zichzelf te genezen.
• Als de blaar is geknapt trek de dode huid er dan niet af, maar laat deze er vanzelf afvallen.
• Het kan voorkomen dat de blaar toch is gescheurd of leeggelopen. In dit geval is het belangrijk dat de blaar schoon en droog blijft om infectietje voorkomen. Was je handen altijd voordat je een geknapte blaar aanraakt.
• Draag comfortabele schoenen die ervoor zorgen dat je voeten kunnen ademen. Sneakers of schoenen met gaas zijn ideaal voor ventilatie, waardoor overtollig zweet makkelijk de schoen kan verlaten.
• Draag sokken van katoen. Katoen zorgt voor een goede absorptie van overtollig vocht in de schoen.
• Probeer Scholl Blarenpleisters Hydra-Gel die de vorming van pijnlijke blaren helpt voorkomen. De pleisters bevatten een Hydra-Gel™ pad, een zachte gel die als een kussen de blaar omhult en de omgeving soepel en flexibel houdt. Dit zorgt voor directe pijnverlichting en bevordert de genezing van de huid. De pleister beschermt de blaar tegen verdere frictie en wrijving.

Hoe voorkom je blaren?


Je kunt blaren makkelijk voorkomen met de volgende methoden:
• Draag goed passende schoenen.
• Draag sokken met absorberende eigenschappen, zoals katoen sokken of sportsokken Vermijd synthetische materialen.
• Verander dagelijks van sokken, of zelf 2 maal daags als je gaat sporten.
• Als je voeten vochtig of nat worden van regen of zweet, laat dan je voeten drogen of doe schone sokken aan.
• Breng aan het begin van de dag Scholl Fresh Step Anti-transpiratie Deodorant  aan op je voeten. Deze voetdeodorant is met zijn triple-action formule speciaal ontworpen om geurtjes te neutraliseren, vocht te verminderen en 24-uur bescherming te bieden tegen geurtjes.
• Bij het dragen van nieuwe schoenen is het aan te raden om Scholl Blarenpleisters te dragen, waardoor wrijving wordt voorkomen. Te gebruiken voor je tenen en hielen.

Hoe gebruik je Scholl Blarenpleisters?


1. Zorg ervoor dat je huid schoon, droog en vrij van crème of olie is.
2. Verwijder folie 1 en plaats de pleister (zelfklevende kant naar beneden) over de blaar.
3. Verwijder folie 2 , gebruik de blauwe strip en breng zachtjes aan met de zelfklevende kant op de huid.
4. Laat de pleister zitten, totdat deze vanzelf loskomt.

Bekijk hier de Hydra-Gel Blarenpleisters

Moet ik naar een dokter voor mijn blaar?


Blaren komen vrij vaak voor, vooral als je sportief bent. In extreme situaties, als de blaar dermate groot of pijnlijk is, kan het voorkomen dat je dokter de blaar met een steriele naald door zal prikken. Bij voorkeur zou er niets aan de blaar moeten worden gedaan, zodat deze zelf zal genezen en verdwijnen. Normaal gezien gebeurt dit na 3 tot 5 dagen.


Je zou naar een dokter moeten gaan als:
• de blaar erg pijnlijk is en op de zelfde plek blijft terugkomen;
• de huid geïnfecteerd lijkt;
• blaren ontstaan vanzelf, zonder boven genoemde factoren;
• blaren ontstaan door een brand- of schaafwond, zonverbranding of een allergische reactie.


Hoe weet ik of mijn blaar is geïnfecteerd?
De huid of blaar kan mogelijk geïnfecteerd zijn als:
• het rood is;
• het warm aanvoelt of een branderig gevoel geeft;
• de blaar gevuld is met groen en geel pus. Een gezonde blaar zou gevuld moeten zijn met een heldere vloeistof.