Kalknagel behandelen: oorzaken en voorkomen

 

Een kalknagel, ook wel schimmelnagel genoemd, heeft als oorzaak een overgroei van schimmel op of onder de nagel. Hoewel het vaak geen ernstige klachten zijn, kan de nagel verkleuren, dikker worden en misvormd raken wat vaak als onplezierig wordt gezien. In dit artikel bekijkt Scholl de verschillende type kalknagels van dichtbij en beschrijft wat de oorzaken zijn, hoe je ze kunt voorkomen en welke methoden er zijn om kalknagels te behandelen.


De medische term voor kalknagel is Onychomycose en is de meest voorkomende nagelinfectie. Onychomycose tast de huid onder de nagel en de nagel zelf aan en wordt veroorzaakt door de schimmel die ook verantwoordelijk is voor zwemmerseczeem. De nagel kan brokkelig worden en zelfs van de huid loskomen. Daarnaast kleurt de nagel vaak geel of bruin en kan deze oncomfortabel aanvoelen bij het dragen van schoenen.

Bij de andere variant van Onychomycose wordt de toplaag van de nagel aangetast, in de vorm van witte vlekjes op het nageloppervlak. Na een tijdje kan er een kalkachtig poeder op de nagel ontstaan, in dit geval zal de nagel niet dikker worden of loskomen van de huid.

De schimmel waardoor kalknagels worden veroorzaakt is zeer besmettelijk en gedijt het beste in vochtige, openbare ruimten zoals zwembaden, gemeenschappelijke douches en sportscholen. Als je last hebt van zwemmerseczeem  kan dit de nagel infecteren met als gevolg een kalknagel. Ook als de nagel beschadigd is neemt de kans op schimmelinfectie toe.

Voorkomen van een kalknagel

Het is onmogelijk om kalknagels volledig te voorkomen, maar er zijn verschillende manieren die de kans op infectie verkleinen. Als je last hebt van zwemmerseczeem zorg er dan voor dat je dit zo snel mogelijk behandelt om te voorkomen dat je nagels ook worden geïnfecteerd. Daarnaast zorgt het dragen van goed passende schoenen ervoor dat je voeten kunnen “ademen” wat de kans op warme, vochtige omstandigheden minimaliseert waarin de schimmels kunnen groeien.

Andere dingen waar je rekening mee dient te houden zijn het niet delen van handdoeken en sokken met andere personen en het regelmatig wassen van je handdoeken. Loop in openbare ruimten niet zomaar rond op blote voeten en vervang geïnfecteerde schoenen door nieuwe. Tot slot is het desinfecteren van je schoenen met een schoenenspray ook aan te raden.


 Mocht je last krijgen van kalknagels dan is dit op verschillende manieren te behandelen. Anti-schimmel tabletten (1 tot 2 per dag voor een aantal maanden) van een medische arts kunnen je mogelijk helpen om ervan af te komen, net zoals anti-schimmel nagellak. Een andere optie is de Scholl Kalknagel Behandelset. Het is speciaal ontwikkeld om kalknagels te behandelen met 2 methodes: een nagelvijl en een geavanceerde nagelvloeifstof. Verwijdert 99,9% van de schimmels en is gemakkelijk aan te brengen. Het helpt verspreiding van de schimmelinfectie tegen te gaan.