Likdoorns: oorzaken en voorkomen

 

Likdoorns zijn kleine plekjes verdikte huid die op de tenen ontstaan, doordat schoenen of sokken er teveel op drukken. Er zijn twee soorten likdoorns: harde en zachte. Ze kunnen doorgaans voor pijn en ongemak zorgen. In dit artikel bespreken we wat de oorzaken van likdoorns zijn, hoe ze zich ontwikkelen en hoe ze voorkomen kunnen worden.

Het verschil tussen harde en zachte likdoorns
Los van het duidelijke verschil dat de één hard en de ander zacht is, is er ook een verschil in de plek waar ze ontstaan. Harde likdoorns komen vaak voor op het puntje, de bovenkant en zijkant van de tenen, waarvan de kern op de zenuwuiteinden drukt en hierdoor pijn veroorzaakt. Zachte likdoorns komen vaak voor tussen de tenen en blijven zacht door de vochtigheid en warmte. Ondanks dat ze zacht zijn, kunnen ze enorm pijnlijk zijn.

De oorzaak van likdoorns
Er zijn verschillende mogelijkheden waardoor likdoorns worden veroorzaakt en hoe ze zich ontwikkelen, maar de meest voorkomende oorzaak zijn knellende schoenen. Schoenen die te wijd of te groot zijn zorgen ervoor dat je vooraan langs de zijkanten schuurt. Schoenen die te strak zitten kunnen druk veroorzaken op verschillende plekken van de voet. Hoge hakken kunnen bijvoorbeeld de tenen beknellen.

Abnormale looppatronen, te lang staan, of herhaaldelijke activiteiten waarbij je je voeten gebruikt (zoals sporten), kunnen ook een oorzaak zijn door de druk die op de voet wordt uitgeoefend.

Likdoorns komen vaker voor bij oudere mensen. Doordat hun huid dunner wordt hebben ze minder huid op en om de voetzolen, waardoor de kans groter is dat likdoorns zich ontwikkelen. Ze kunnen ook op dunnere voeten voorkomen, vanwege het gebrek aan dikke huid.

In sommige gevallen kunnen likdoorns een symptoom zijn van een ander voetprobleem. Zo kunnen ze bijvoorbeeld voorkomen als gevolg van een voetknok/hallux valgus (= een zwelling aan de basis van de grote teen wat er voor zorgt dat deze naar binnen buigt), of een hamerteen (= een misvorming van de kleinere tenen waarvan het middelste gedeelte naar boven komt).

 

Hoe kunnen likdoorns voorkomen worden?

Likdoorns kunnen voorkomen worden door het dragen van goed passende en comfortabele schoenen, waarbij geen wrijving wordt veroorzaakt. Mocht je nieuwe schoenen gaan kopen, dan is het aan te raden om dit in de middag te doen, omdat je voeten wat kunnen opzwellen gedurende dag en het juist dan van belang is dat je schoenen comfortabel zitten.
Je zou je tenen nog makkelijker moeten kunnen bewegen wanneer je je schoenen draagt, met voldoende ruimte tussen de langste teen en de rand van de neus van de schoen.

Het is ook belangrijk dat je voeten volledig droog zijn voordat je je schoenen aandoet. Natte en zelfs een beetje vochtige voeten kunnen de kans op wrijving vergroten. Dat betekent dat het kleinste beetje wrijving wordt verergerd, waardoor de druk op 1 plek van je voet wordt verzameld. Door een droge huid verlaag je de wrijving en dus de druk op je voet. Het aanbrengen van een hydraterende huid crème op je droge voeten kan helpen om harde stukjes huid te verzachten en de druk te verminderen. Hierbij is het belangrijk om de crème goed op de huid in te masseren, zodat deze goed intrekt en je niet alsnog met vochtige voeten je schoenen aandoet.

Tot slot kan je je voeten een handje helpen met het gebruik van een puimsteen of voetvijl. Dit helpt harde huid op en om de likdoorn te verwijderen. Wees rustig bij deze methode en zorg bij gebruik van een puimsteen dat deze volledig is opgedroogd voordat deze gebruikt wordt (i.v.m. verzameling van bacteriën).