Wat zijn Voetwratten?

 

De medische naam voor wratten specifiek op de voet is Verruca Plantaris. Net zoals normale wratten zijn voetwratten onschuldig en gaan vaak vanzelf weer weg, maar ze kunnen enorm zeer doen (vanwege de druk tijdens het lopen) en voor schaamte zorgen. Hierdoor kan het zijn dat je ze wil laten behandelen om er van af te komen.

In dit artikel bespreken we wat de oorzaak is van voetwratten, hoe ze eruit zien, hoe ze kunnen worden behandeld en wat je eraan kunt doen om wratten op je voeten te voorkomen.

 

Wat veroorzaakt voetwratten?
Zoals alle wratten, worden voetwratten veroorzaakt door infectie van het Humaan Papilloma Virus (HPV), die de huid binnendringt door scheurtjes of sneetjes. Na infectie kan het een paar maanden duren voordat de voetwrat zichtbaar wordt. Voetwratten zijn besmettelijk en houden van een warme, vochtige omgeving. Ze worden vaak verspreid in vochtige, openbare ruimten zoals zwembaden, gemeenschappelijke douches, kleedkamers etc. Ze kunnen zelfs worden vespreid in je eigen douche thuis. Voetwratten omtstaan vaker bij mensen die regelmatig activiteiten ondernemen die blote voeten vereisen, zoals yoga.


Hoe zien voetwratten eruit?

Voetwratten zijn kleine ophopingen van huidcellen die meestal plaatsvinden op de voetzool. Ze zijn wit en kunnen zwarte puntjes (bloedvaatjes) bevatten. De voetwratten zijn vaker plat i.p.v. bolvormig.

 

Hoe kan ik voetwratten verwijderen?
Net als bij andere wratten, is behandeling van de voetwrat met Scholl SOS Wratten een goede optie om de wrat te verwijderen. De voetwrat zal na behandeling binnen 10-14 dagen op natuurlijk wijze loskomen van de huid. Het lichaam zal namelijk de aangetaste wrattenhuid vervangen door nieuwe huid.

Andere behandelingen zoals Salicylzuur, kleefband, en chemische behandelingen kunnen ook worden toegepast om voetwratten te verwijderen. Deze methodes worden besproken in het uitgebreide Wratten artikel. Laser-therapie komt minder vaak voor, maar is ook bewezen effectief te zijn.