Wratten: wat moet je weten over wratten?

 

Wratten zorgen voor een hoop narigheid.Ze verschijnen als kleine bultjes op de huid  van de handen of voeten. Ze zien er verschillend uit en kunnen zich alleen of in groepjes ontwikkelen. Sommige wratten komen vooral voor op bepaalde lichaamsdelen, zoals verruca plantaris, ook wel voetwratten genoemd. Dit is een soort wrat die alleen voorkomt op de zool van je voet (meer weten over verruca plantaris). Dit in tegenstelling tot de gewone wrat, ook wel verruca vulgaris genoemd, die normaal gesproken bovenop tenen, handen en vingers wordt aangetroffen.

Hoe ontstaan wratten? Hoe zien ze eruit? En wat kan je tegen wratten doen? Op die vragen geven wij antwoord en wij vertellen wat je kan doen om het risico op wratten te verminderen.

Hoe ontstaan wratten en hoe verspreiden zij zich?
Als je een wrat oploopt, dan betekent het dat je in contact bent gekomen met een virus dat wratten veroorzaakt, dat kan ook lang geleden zijn. De meeste mensen lopen wratten op door huidcontact, zoals bijvoorbeeld tijdens het geven van een hand. Je kan wratten ook oplopen via een gebruikte handdoek of het aanraken van een deurknop die iemand anders ook heeft aangeraakt.

Wratten zijn het gevolg van een infectie op de bovenste laag van de huid, die wordt veroorzaakt door het papillomavirus (HPV). Dit virus bestaat in wel 100 verschillende varianten. Het risico op wratten is hoger op de huid als die beschadigd of verwond is.

Hoe zien wratten eruit?
De gewone wrat is een ronde of ovale, stevige uitstulping, vaak met een onregelmatig oppervlak. Ze kunnen in grootte verschillen van 1 mm tot 1 cm. Meestal zijn ze niet pijnlijk, maar ze kunnen soms wel jeuken of bloeden. Je kan één wrat krijgen, of meerdere tegelijk.

Hoe kun je wratten behandelen?
Eén ding dat je kunt doen als je wratten krijgt is wachten tot ze weg gaan. Maar ze kunnen zich ook verspreiden als je ze niet behandeld. Waarschijnlijk wil je de wrat weg hebben als ze op een gênante plek zitten of als de wrat pijnlijk is (al komt dat weinig voor). SOS wratten van Scholl stopt wratten direct door ze te bevriezen en een soort blaar achter te laten na de behandeling. Door het te bevriezen zal de wrat vanzelf oplossen binnen 10 tot 14 dagen. Het weefsel wordt vervolgens vervangen door nieuwe huid.

Andere methodes zijn het gebruik van salicylzuur. Dit is het actieve ingrediënt in de meeste producten tegen wratten. Het kan echter ook gezonde huid beschadigen. Het is dus belangrijk je huid te beschermen met vaseline of door de huid rondom de wrat af te schermen, voordat je de wrat behandelt.

Het is ook raadzaam om de wrat af te vijlen met een nagelvijl of puimsteen (deel deze niet met anderen) voor de behandeling. Herhaal dit eens in de week. Laat de wrat elke keer even inweken voordat je hem behandelt, zodat de wrat zachter wordt. Volg vervolgens de instructies van het product. Deze behandeling moet je waarschijnlijk elke dag doen voor misschien wel twaalf weken of langer.

Kleefband kan je ook gebruiken tegen wratten. Dit kan je een week lang over je wrat plakken. Als de kleefband eraf valt, vervang je het. Na een week haal je de kleefband weg en laat je de wrat in het water weken. Houdt de wrat een nacht lang onbedekt en plak er ‘sochtends opnieuw kleefband overheen. Dit moet je vervolgens herhalen tot de wrat weg is en het kan wel twee maanden duren voordat de wrat weg is. Er is weinig bewijs over de effectiviteit van deze methode. Maar het heeft weinig nadelen, echter zou de huid wel geïrriteerd kunnen raken door de kleefband.

Wratten kunnen ook chemisch behandeld worden, maar die producten zijn slechts op voorschrift te verkrijgen. Bij deze methode worden chemicaliën gebruikt zoals glutaraldehyde en zilvernitraat om de aangetaste huidcellen te doden. Er zijn alleen wel een aantal bijwerkingen bij deze methode. Zo kan er een bruine plek op de huid achterblijven (wanneer je glutaraldehyde gebruikt) of brandwonden op de huid rondom de wrat (als je zilvernitraat gebruikt).

Wratten voorkomen
De meeste mensen zullen op een gegeven moment in hun leven wel een wrat krijgen. Maar er zijn meerdere stappen die je kan ondernemen om het risico op wratten te verminderen en besmetting te voorkomen als je ze hebt.

Je handen wassen is een hele belangrijke stap. Probeer je huid gezond en gehydrateerd te houden. Bijt ook niet op je nagels. Als je dit allemaal niet doet, geef je het HPV virus de kans om zich te verspreiden.

Let er ook op dat je altijd schone handdoeken gebruikt in openbare ruimtes zoals de sportschool. Draag handschoenen in de sportschool als je wratten op je hand hebt, zodat je verspreiding voorkomt. En let goed op tijdens het scheren. Als je jezelf snijdt met het scheermes kan het HPV virus zich verspreiden.

 

Risicoplaatsen voor wratten