Scholl Voetschimmel

Scholl Voetschimmel

Heb je een vraag over voetschimmel? Dan hebben wij wellicht het antwoord voor je. Lees verder om meer te weten te komen over voetschimmel. De oorzaak van voetschimmel, de symptomen en behandeling.

 

Lees de bijgevoegde gebruiksaanwijzing aandachtig vóór gebruik.

Nieuwe SchollVoetschimmel Complete kit met Pen & Spray.

Een unieke oplossing in 2 stappen: de pen en de schoenspray behandelen voetschimmel niet alleen, maar helpen de huid ook te herstellen en te beschermen om het risico op terugkerende infectie te verminderen.

1. Behandelingspen: De precisie-applicator levert precies genoeg crème om de geïnfecteerde huid met een dunne laag te bedekken. Speciale formule met Olile-Active™ om de vermenigvuldiging en overleving van schimmel te voorkomen.
 
2. Preventieve schoenspray: Helpt om een terugkerende infectie te voorkomen, afkomstig van het voetschimmel besmette schoenen, die vaak de oorzaak zijn van een terugkerende schimmelinfectie.


Wat is voetschimmel?

Schimmelinfectie

Een van de meest voorkomende voetinfecties bij volwassenen, voetschimmel (ook wel zwemmerseczeem of atleetvoet), is een schimmel die meestal tussen de tenen groeit en zich dan over de rest van de voet verspreid. Verschillende soorten schimmels kunnen hiervoor zorgen en sommige vinden al plaats op de gezonde huid, maar zorgen niet voor problemen totdat ze zich vermenigvuldigen. De aandoening resulteert voornamelijk in jeuk en een branderig gevoel op je huid en tenen, evenals het barsten en vervellen van je huid.

Wat is een huidschimmel?
Iedereen heeft bacteriën op zijn huid. Meestal zijn ze onschuldig en zorgen ze voor weinig problemen. Echter, in vochtige en warme omstandigheden kunnen schimmels groeien, zich vermenigvuldigen en je huid binnendringen, waardoor je huid geïnfecteerd raakt. Ringworm is een soort schimmel dat ervoor kan zorgen dat schimmelinfecties zich ontwikkelen in gebieden zoals de bovenste huidlagen, nagels, schedel en haar. Schimmels zijn parasieten die op andere organismen leven en zich met afgestorven weefsel voeden, zoals dode huidcellen van mensen. Schimmelinfecties zijn zeer besmettelijk en kunnen worden verspreid door direct en indirect contact: Direct door huid-op-huid contact en indirect door het aanraken van besmette objecten.  

Oorzaken en bronnen

Wat zijn de oorzaken van voetschimmel? Een infectie vindt meestal plaats door direct contact met de schimmel. Als je op blote voeten door een openbare ruimte loopt zoals kleedkamers, douches en zwembaden loop je de kans om een schimmelinfectie op te lopen. Het kan ook worden verspreid door natte vloeren, sokken, schoenen en vochtige handdoeken. Voetschimmel wordt vooral veroorzaakt door de schimmel Trichophyton rubrum of Trichophyton mentagrophytes (Ringworm).

Bij gunstige omstandigheden kunnen deze schimmels groeien en vermenigvuldigen, waardoor de huid geïnfecteerd raakt met voetschimmel (zwemmerseczeem) als gevolg. Schimmelinfecties ontstaan meestal op vochtige voeten, voornamelijk tussen de tenen. Voetschimmel kan ook voorkomen op een droge, schilferige huid door een gebrek aan natuurlijke, beschermende oliën. Als hier niets aan wordt gedaan, kan de voetschimmel verspreiden waardoor de hele voet wordt geïnfecteerd, zelfs de teennagels. Andere delen van het lichaam kunnen ook worden geïnfecteerd.

de meest voorkomende oorzaken van voetschimmel:

 

• Vochtigheid: Natte, warme en zweterige voeten zijn ideale condities voor schimmels om te leven en te vermenigvuldigen

• Slechte hygiëne: Voetschimmel vindt plaats op en leeft van dode huidcellen

• pH toename: Als de pH waarde (zuurgraad) van de huid toeneemt, kan de barrièrefunctie van de huid beschadigd raken wat het vatbaarder maakt voor factoren van buitenaf. De pH waarde van de huid is hoger op plaatsen waar 2 huidlagen in contact met elkaar komen of tegen elkaar wrijven, bijvoorbeeld tussen de tenen.

• Maceratie (beschadigde huidoppervlak): Deze organismen krijgen toegang tot en plaatsen zich in de hoornlaag van de aangetaste huid, zoals sneeën en schaafwonden waar ze zich vermenigvuldigen.

Voetschimmel herkennen

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van voetschimmel? Er zijn twee veelvoorkomende type voetschimmels: tussen de tenen (zwemmerseczeem) en op de voetzolen. Als je wilt weten hoe je voetschimmel kunt herkennen, let dan op de volgende symptomen: • Jeukende, rode uitslag tussen de tenen

• Toegenomen dikte van de huid op de voetzolen

• Schilferige, vlokkerige en droge huid

• Verschillende mate van jeuk en branderigheid

• Gescheurde en vervellende huid

• Bloeden

• Blaren Deze wondjes en sneetjes zijn potentiele plekken voor bacteriën om binnen te dringen.

Gevolgen

Wat zijn de gevolgen van voetschimmel? Een onbehandelde schimmelinfectie kan leiden tot meerdere infecties. Dit komt doordat de barrièrefunctie van de huid wordt aangetast en verzwakt, waardoor andere bacteriën de huid kunnen binnendringen. Voetschimmel kan pijnlijk zijn en het is ook geen fraai zicht.

Het is aan te raden om voetschimmel zo snel mogelijk te behandelen, want als er niets aan wordt gedaan kan het ook de teennagels en zelf de hele voet aantasten. Ook andere delen van het lichaam kunnen worden geïnfecteerd. Verwaarloos je voeten niet, het is belangrijk om ze voldoende aandacht te geven en ze onderdeel van je verzorgingsroutine te maken.

Hoe kan je voetschimmel behandelen?

Van voetcrèmes tot sprays, voetschimmel (zwemmerseczeem) kan op verschillende manieren worden behandeld. Scholl Voetschimmel producten bevatten verschillende ingrediënten, die de infectie aanpakt en behandelt. Het is belangrijk om de producten zoals vermeld in de gebruiksaanwijzing te gebruiken, aangezien de schimmel nog aanwezig kan zijn terwijl de symptomen verdwenen zijn. Als de symptomen blijven bestaan, dan is het aan te raden om je door een arts te laten adviseren over voetschimmelbehandelingen en kuren.

Scholl Tips bij Voetschimmel 

Handdoek: Voetschimmel doet het goed in warme, vochtige omstandigheden. Nadat je je voeten hebt gewassen, zorg dat je ze goed droogt, vooral tussen de tenen. Gooi je handdoeken meteen in de was, voordat je ze opnieuw gebruikt!

Blote voeten: Laat je voeten ademen en laat het bloed circuleren door op blote voeten in een propere omgeving te lopen. Op blote voeten lopen kan minder geschikt zijn voor mensen met diabetes.


Veelgestelde vragen

Wat kan ik doen tegen voetschimmel?

Hoe lang duurt de behandeling, als ik de complete Scholl-voetschimmelkit gebruik?


Meer producten voor uw voeten

Fresh Step Anti-transpirant

deodorant

Ontdek

GelActiv™

inlegzolen

Ontdek

Behandeling tegen schimmelnagels

Ontdek